Avui, dia 5/11/14 penjaré com es conrea un festuc (en castellà, pistacho) i aquí us deixo que s'ha de fer i algunes caracterítiques:
CARACTERÍSIQUES
Arbre petit, de fins a 10 metres d'alt, originari de les regions
muntanyoses de l'Àsia Central. És un arbre caducifoli amb fulles
compostes i pinnades de 10 a 20 cm de llarg.
Els fruits, que són vermellosos i amb una sola llavor comestible d'una única característica. Tant el fruit com la llavor s'anomena festuc o pistatxo, tot i que aquests mots s'utilitzen principalment per referir-se a la llavor.
Els dos noms, festuc i pistatxo, tenen un mateix origen, però han
seguit camins diversos fins a arribar al català. L'original és el grec pistákion. Aquest va donar, per una banda, l'àrab fústaq o fústuq, d'on prové festuc, i, per l'altra, l'italià pistacchio, d'on prové pistatxo.
Quan els musulmans van dominar la Península Ibèrica, ja es conreava. Com que els crisians no coneixien aquest fruit, els van fer servir per aguantar els peus dels homes, es va perdre aquest conreu, que s'ha
recuperat en temps contemporanis.
CONREU
Els arbres es planten en horts i necessiten de set a deu anys per aconseguir una producció normal. La producció, cada dos anys és més abundant.
Un arbre mascle, produeix tant pol·len per a que doni fruits a més de deu arbres femella. La producció màxima, es produeix cap als vint anys de l'arbre. Per això, als arbres se'ls poda fins un tamany que pugui realitzar una collita amb més facilitat.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada